sâmbătă, 9 ianuarie 2016

O minte sclipitoare - unul din preferatele mele


Saptamana care a trecut a fost extrem de incarcata si in momentul in care weekendul a sosit nu mi-am dorit decat sa ajung acasa si sa ma relaxez.

Avand in vedere ca nici nu ma simteam bine si o raceala imi cam da tarcoale, am ales sa ma asez comod in fata televizorului si sa butonez telecomanda. La un moment dat un titlu de film mi-a atras atentia - O minte sclipitoare...Suna cunoscut titlul si am zis sa incerc sa il urmaresc si sper sa nu adorm inainte de final avand in vedere starea in care ma aflam :)

Filmul este o drama biografica care urmareste viata matematicianului John Forbes Nash. Aceasta este drama intensa a unui geniu adevarat, a unui matematician care din pacate s-a stins din viata anul trecut. 

Chipesul si excentricul Nash face o descoperire in tinerete, fiind pe punctul afirmarii internationale. Ascensiunea sa rapida in stratosfera intelectualitatii isi schimba,insa, dramatic cursul, cand geniul sau nativ este sufocat de o boala incurabila. Infruntand niste incercari, care i-ar fi pus la pamant pe altii, Nash revine la viata si in activitate datorita ajutorului soției sale, Alicia. Din lupta cu boala, el iese triumfator si primeste premiul Nobel in 1994.

Toata aventura prin care trece geniul te poarta intr-un joc de stari, ajunge de la extaz la agonie , fiind aproape cazut si fara sa vada vreo urma de scapare. Alaturi de el in toata aceasta lupta grea cu boala , sta sotia lui, care il insoteste in toate aceste momente si il ajuta sa isi revina.

Stiind ca este un film inspirat din realitate, m-a rascolit avand in vedere cat de repede poti pierde totul si ce iti poate oferi viata, in momentul in care nu reusesti sa gasesti echilibrul, in momentul in care iti dai seama ca nu mai gasesti sensul la nimic si ca de fapt totul era doar nascorirea mintii, cand ajungi neputincios in fata sortii si nu mai poti distinge realitatea de imaginatie.

In momentul cand ajungem pe Pamant, nu venim cu instructiuni de folosire sau cu reteta succesului atarnata la gat. Viata umana este precum un fir de ata, depinde doar de noi cum alegem sa ne traim viata . Este asa de usor sa treci de la o extrema la alta fara sa realizezi si din pacate este greu sa stabilim acele reguli generale care sa fie valabile pentru toti si care sa ne garanteze ca o sa avem tot ceea ce ne dorim.

Viata ne scoate in fata obstacole mai mari sau mai mici. Nu stiu daca sintagma ' din pacate" isi are sensul aici deoarece eu sper in continuare ca totul are rostul sau si orice intamplare mai putin fericita ne face mai puternici. Trebuie sa avem curajul sa ne ridicam , sa privim inainte si sa vedem partea buna.

Poate pentru protagonistul acestui film, pretul platit pare enorm prin boala care l-a afectat, dar apoi, cu sustinerea sotiei sale, ajunge sa revina la viata si sa descopere adevarata fericire. 

In viata, cu siguranta fiecare dintre noi are diverse aspiratii, dar lupta dusa pentru implinirea lor trebuie sa fie cumpatata si nu dusa la extrem.

Cel mai impresionant lucru din cadrul acestui film, pe langa modul in care prezinta trairile de geniu ale lui John si lupta care se duce in interiorul sau, este modul de exceptie prin care sotia ii sta alaturi si cum il ajuta sa se reintegreze in viata reala. 

Chiar daca este vorba despre un film mai vechi, imi face placere sa il revad de fiecare data. Va recomand sa il vizionati daca nu ati facut-o pana acum.

Sa aveti un weekend plin de momente frumoase si bucurati-va de fiecare clipa!

Claudia 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu